Unik expertis
Vi är fantastiskt stolta över alla de kompetenser vi knyter samman och som medverkar i AI.m och den samlade erfarenhet dessa besitter. Vi skulle vilja påstå att det är en helt unik sammansättning av forskare och experter, som i olika konstellationer gör allt för att ge de medverkande företagen bästa möjliga upplevelse.
Spindeln i nätet och möjliggörare är HighFive, som både projektleder, koordinerar, kommunicerar och involverar studenter. Vi står även för Business Design perspektivet och affärsutvecklarna som ingår i projektet. Mer om oss kan du läsa på www.h5halmstad.se
Förresten, har du en kompetens som du tror skulle tillföra ett värde i vårt AI.m-team? Hör av dig till vår projektledare Anna, anna.petersson@h5halmstad.se

Möt experterna

Anna Petersson
Business Design/Projektledare
Innovationsledare och Business Designer på HighFive, Halmstad, Sverige
Anna har över 15 års erfarenhet av projektledning, kommersialisering, digitalisering och affärsutveckling. Hon brinner för att skapa nya innovativa, framgångsrika affärer med fokus på människan, planeten, kommunikation och nya teknologier. De senaste åren har fokuset legat på att möjliggöra användandet av nya tekniker i olika typer av bolag, framförallt inom ramen för människocentrerad AI och genom det kan skapa oss en mer intelligent framtid.

Stefan Byttner
Artificiell Intelligens
Tekn. Dr i Signalbehandling från Chalmers tekniska högskola, Sverige
Lektor inom Machine Learning för Centrum för Forskning om Tillämpade Intelligenta System vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Stefan har under de senaste två decennierna lett och deltagit i flera offentligt finansierade forsknings– och utbildningsprojekt inom Artificiell Intelligens. Hans forskningsintresse är självorganiserande och självövervakande system, datautvinning och upptäckande av nya kunskaper från data, samt interaktivt maskininlärning.

Pontus Wärnestål
Service Design
Fil Dr i Datalingvistik från Linköpings Universitet
Docent i Informatik vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Director of Human-Centered AI på Designbyrån inUse, Sverige
Pontus är en prisbelönad designer och forskare. Han har 20 års erfarenhet av digital UX- och tjänstedesign inom både industrin och akademin. Pontus forskning fokuserar på tjänstedesign och innovation, i synnerhet digitala tjänsteplattformer, digifysiska platser och innovation inom hälsa/sjukvård. De senaste åren har Pontus arbetat med utbildningsinitiativ i skärningen mellan människo-centrerad design och AI.

Magnus Lif
Service / UX Design
Tekn Dr i Människa-datorinteraktion från Uppsala Universitet
Magnus är en nyfiken Service och UX Designer som brinner för användarcentrerad innovation. Han har mer än 20 års konsulterfarenhet och har disputerat inom människa-datorinteraktion. Magnus har ansvarat för användarupplevelsen i flera strategiska nationella och internationella projekt, både i Sverige och Storbritannien. Han är van att använda designmetodik för att utforska och utforma värdeskapande tjänster.

Jacob Paulsson
UX Design
Bachelor of Science with a major in Informatics. Högskolan i Halmstad, Sverige
UX Designer och Projektledare på Wizdo Studio
Jacob arbetar som UX och tjänstedesigner på Wizdo Studio och har erfarenhet både inom privat och offentlig sektor. Jacob arbetar nära sitt utvecklarteam och har mycket erfarenhet av vad som är möjligt att realisera för att uppnå företagens förväntade idéer. Det läggs stor vikt i att kommunicera med hjälp av design för att inspirera, motivera och skapa en plats där kreativitet och teknologi kan mötas.
Inom ramarna för AI.m projektet hjälper Jacob till med att utforska affärsnytta genom att ta fram interaktiva prototyper.

Erik Segerström
UX Design
Bachelor of Science with a major in Informatics. Högskolan i Halmstad, Sverige
Projektledare på Wizdo Studio
Erik arbetar som projektledare på Wizdo Studio och har en bakgrund som systemutvecklare. Erik verkar i både design- och utvecklingsproceser med sin tekniska kompetens. Erik bidrar med stor hjälp i att förstå vilka möjligheter vi kan skapa tillsammans.
Inom ramarna för AI.m projektet hjälper Erik till med att utforska affärsnytta genom att ta fram interaktiva prototyper.

Alexander Skogberg
UX Design
Civilingenjör i Datateknik från Chalmers Tekniska Högskola
UX Designer på Designbyrån inUse, Sverige
Alexander har sedan 2011 arbetat med UX Design som IT-konsult i Stockholm. Han har erfarenhet inom vitt skilda branscher som företagshälsa, telekommunikation, public service och medicinteknik. Han har även jobbat med rockstjärnan Dregen och hans band Backyard Babies. Alexander är dessutom en uppskattad föreläsare inom ämnen han brinner för som designsystem, prototyper, tillgänglighet och Developer Experience.
I projektet för AI.m hjälper Alexander övriga experter och involverade företag att utforska och realisera idéer genom att ta fram interaktiva prototyper.

Peyman Mashhadi
Artificiell Intelligens
Tekn. Dr i Artificiell Intelligens från Azad Universitet, Iran
Postdoktor vid Center for Applied Intelligent Systems Research vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Peyman arbetade som lektor vid Avdelningen för Artificiell Intelligens på Azad Universitet i Iran, där han även fick sin doktorsexamen. Hans forskningsintressen inkluderar Machine Learning, statistik, Deep Learning, prediktivt underhåll, datorseende och informationsteori.

Kobra Etminani (Farzaneh)
Artificiell Intelligens
Tekn. Dr i Artificiell Intelligens från Ferdowsi University, Iran
Biträdande lektor vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Kobra föreläser i Artificiell Intelligens (AI), AI för hälsa och Intelligenta Tjänster för masterstudenter och industriella experter. Hon har lång erfarenhet av arbete med AI, Machine Learning, Deep Learning och datautvinning. Hennes forskning fokuserar på AI-lösninger till utmaningar inom sjukvården.

Kevin Hernandez Diaz
Artificiell Intelligens
M.Sc inom Intelligenta Teknologier från Granada Universitet, Spanien
Doktorand vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Kevin är doktorand vid Högskolan i Halmstad inom Biometriska Igenkänningssystem. Hans forskarintressen är biometri, bildanalys och datorseende.

Fernando Alonso-Fernandez
Artificiell Intelligens
Tekn. Dr i Telekommunikationsteknik, Universidad Politécnica de Madrid, Spanien
Lektor vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Fernando har arbetat vid Centrum för Forskning om Tillämpade Intelligenta System vid Högskolan i Halmstad sedan 2010. Sedan 2017 har han arbetat som lektor och varit involverad i ett flertal europeiska och nationella projekt inriktade på biometri och människa-datorinteraktion, inklusive FP6 Biosecure NoE och COST IC1106. Han har bidragit med fler än 70 internationella, referensgranskade artiklar till konferenser och publikationer, och har författat flera bokkapitel. Hans forskningsintressen inkluderar signal- och bildbehandling, mönster- och dataigenkänning med fokus på biometrisk igenkänning.

Mohamed-Rafik Bouguelia
Artificiell Intelligens
Fil Dr i Machine Learning från Lorraine Universitet, Frankrike
Biträdande lektor vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Mohamed-Rafik började sin karriär vid Högskolan i Halmstad 2015 som post-doktoral forskare och därefter som forskarassistent. Han är lektor inom Artificiell Intelligens, Machine Learning och programmering och forskar inom prediktivt underhåll och avvikelser i komplexa system. Fokus ligger på design av självlärande algoritmer som bearbetar stora mängder maskinsensordata för feldetektering. Prediktiva underhållssystem har en omfattande tillämpning inom ett stort antal industrier; från transport till fjärrvärmestationer.

Mahmoud Rahat
Artificiell Intelligens
Fil Dr i Artificiell Intelligens från National University, Iran
Postdoktor vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Mahmoud började på Center for Applied Intelligent Systems Research (CAISR) 2019 som postdoktor. Innan han började på Högskolan i Halmstad var han forskare vid Northern Illinois University och har tidigare arbetat inom en mängd olika forskningsområden inom artificiell intelligens. Mahmouds forskningsintressen inkluderar Machine Learning, Deep Learning, prediktivt underhåll, naturlig språkbehandling, datorseende och robotik.

Alexander Galozy
Artificiell Intelligens
Dipl.-Ing (FH) i Datavetenskap, University of Applied Sciences Würzburg-Schweinfurt, Tyskland
M.Sc inom Embedded and Intelligent Systems, Högskolan i Halmstads, Sverige
Doktorand vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Alexander är doktorand vid Högskolan i Halmstad och arbetar inom biomedicinsk informatik. Han fokuserar huvudsakligen på utvecklingen av metoder inom Machine Learning och Artificiell Intelligens för att förutse och hantera patienters följsamhet till behandling.

Slawomir Nowaczyk
Machine Learning
Fil Dr i Machine Learning från Lunds Tekniska Högskola, Sverige
Professor vid Center for Applied Intelligent Systems Research vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Slawomir har under senaste 20 åren aktivt forskat på kunskapsrepresentation, datautvinning och självorganiserade system, inklusive oövervakad modellering. Han är styrelseledamot för The Swedish AI Society, forskningsledare för School of Information Technology vid Högskolan i Halmstad samt har Slawomir lett flera forskningsprojekt som är relaterade till samarbeten med näringsliv och vårdorganisationer.

Anita Sant´Anna
Data Scientist
Tekn. Dr i Informationsteknologi – signal och systemteknik – från Högskolan i Halmstad, Sverige
Anita har arbetat med många aspekter av datainsamling och dataanalys där hon brinner för att utveckla nya lösningar för hälsa och välbefinnande. Som elektroingenjör är hon bekant med vilken elektronik som krävs för att samla in data från sensorer och verkliga system samt omvandla dem till digital data. Som forskare inom Machine Learning har hon arbetat under många år med toppmoderna algoritmer för att tolka och extrahera kunskap från olika typer av data.
Som nystartad entreprenör har hon en omfattande förståelse för de olika faserna av mjukvaruintensiv produktutveckling. Under de senaste åren har hon arbetat som konsult för medicinteknikindustrin och är mycket bekant med regleringsprocessen för att utveckla, validera och certifiera nya medicintekniska produkter, från kliniska studier till kvalitetssäkringsprocesser.

Omar Hamed
Artificiell Intelligens
M.Sc. i Data Science från Högskolan i Skövde, Sverige
Omar började på Center for Applied Intelligent Systems Research (CAISR) 2021 som forskningsingenjör på Högskolan i Halmstad. Innan dess arbetade han på Skövde Artificial Intelligence Lab (SAIL) med fokus på intention recognition och padestrians safety. Omar har även tidigare yrkeserfarenhet inom digitala transformationsprojekt för olika områden som fastigheter, telekom och offentlig sektor. Hans forskningsintressen inkluderar Machine Learning, Deep Learning, hälso- och sjukvård samt datorseende.

Andrea Resmini
Information architect
Fil Dr i informatik från Alma Mater Studiorum University of Bologna, Italien
Docent vid Högskolan i Halmstad, Sverige
Innovations- och forskningssamordnare vid Center for Coproduction vid Jönköping University, Sverige
Andrea, en arkitekt, lärare och forskare som arbetar vid skärningspunkten mellan digitalt och fysiskt och har designat lösningar för privata och offentliga aktörer i mer än tjugo år. Hans forskning fokuserar på postdigitala rymdens arkitektur och vikten av embodiment, placemaking och sensemaking i experience ecosystems.

Yurong Li
Artificiell Intelligence
Yurong Li är forskningsingenjör på Center for Applied Intelligent Systems Research (CAISR) på Högskolan i Halmstad. Hennes forskningsintressen ligger i anomaly detection, deep learning och explainable AI (XAI).
Ett projekt finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden
AI.m är ett samverkansprojekt, finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Halland, Halmstad Högskola och Halmstad Kommun genom HighFive.
Det övergripande målet för AI.m är att små- och medelstora företag i Halland, genom kunskap om AI-baserad tjänsteutveckling ska öka sin innovationsförmåga och konkurrenskraft vilket i sin tur ska bidra till en ökad regional tillväxt.
Vi kommer arbeta agilt med totalt ca. 20 deltagande bolag i 3 omgångar för att lära, analysera, utvärdera och implementera AI-driven tjänsteinnovation utifrån bolagens identifierade utmaningar. Resultat som förväntas efter projektet är att de deltagande bolagen har fått ökad kunskap om möjligheterna med AI och hur tekniken kan skapa konkurrens- och hållbarhetsfördelar inom den egna verksamheten samt identifierat ett antal konkreta AI-möjligheter.
Förväntade effekter på längre sikt är en etablerad regional AI-hub som stödjer bolag att arbeta strategiskt med AI-driven tjänsteutveckling. Vilket förväntas leda till ökad
konkurrenskraft och tillväxt/nyanställningar hos bolagen genom nya tjänsteinnovationer.


AI.m är innovationsarenan HighFive och Högskolan i Halmstads nya satsning där människocentrerad AI står i centrum och där halländska företag erbjuds en unik möjlighet att öka sin konkurrenskraft.

Du som är student gör skillnad i våra projekt och ute hos våra deltagarföretag – oavsett inriktning på din utbildning. Ta chansen att testa dina färdigheter och kunskap i verkligheten!

Det senaste från AI-världen. Här samlar vi intressanta artiklar, spaningar och utbildningar inom artificiell intelligens och tjänsteinnovation